Zaštitite svoju solarnu elektranu

Zaštitite svoju solarnu elektranu

Izgradnja solarnih elektrana je u velikom porastu. Globalni kapacitet fotonaponskih sustava dosegnuo je rekordnih 940 GW krajem 2021. godine i probio magičnu granicu od jednog teravata (TW) u svibnju 2022. godine.

Na solarnu elektranu zakonski je propisana obavezna ugradnja zaštite od munje i prenapona. Udar groma uzrokuje ogromnu materijalnu štetu na elektrani, zgradi i elektroničkim uređajima. Kvar na sustavu utječe na gubitak prihoda, te uzrokuje prekid isporuke električne energije. Kod nas dobivate sve na jednom mjestu!

Zaštita solarne elektrane od izravnog udara groma

Solarne elektrane redovito su izložene raznim vremenskim utjecajima i opasnostima, uključujući i udare groma. U tom slučaju dolazi do iznimno velikih električnih struja - čak i više od 200.000 A, koje mogu izazvati požar, mehanička oštećenja elektrane i njezine potporne konstrukcije, kao i zgrade na kojoj je postavljena. Pri planiranju zaštite od munje potrebno je napraviti procjenu rizika prema IEC 62305, te ugraditi kvalitetan loveći i odvodni sustav, te sustav uzemljenja sa elementima od odgovarajućeg materijala koji je dovoljno udaljen od vodljivih i lako zapaljivih dijelova elektrane i zgrade. Na taj način u cijelosti svojim zaštićenim prostorom obuhvaćaju objekt i instaliranu solarnu elektranu.

Oštećenje sustava zbog induciranog napona

Prilikom udara groma, u instalacijama, se u roku od nekoliko milisekundi pojavljuju izuzetno visoki naponi. U tom slučaju nije nužno da se radi o izravnom udaru na sam objekt, obzirom da se inducirani naponi javljaju čak i kod udaljenih udara ili prenapona. Prenaponi mogu oštetiti fotonaponske module, pretvarače, upravljačku elektroniku i druge električne i elektroničke uređaje. Kvalitetna i pravilno ugrađena prenaponska zaštita i izjednačenje potencijala moraju biti odgovarajućih dimenzija prema odabranoj razini zaštite i moraju izdržati maksimalnu struju munje. Hermi prenaponska zaštita pruža visoku razinu sigurnosti, zadovoljava zahtjeve standarda i cjenovno je optimalna.

Kabelske police za solarne elektrane

Dugi vijek trajanja solarne elektrane ovisi o kvaliteti odabranih elemenata i njihovom međusobnom povezivanju. Postoje metri i kilometri - ovisno o veličini elektrane - međusobno povezanih električnih vodiča koji prenose električnu energiju od izvora (fotonaponskog modula) do potrošača, odnosno do električne mreže. Kablovi se u pravilu polažu u kabelske police koje moraju biti izrađene od odgovarajućih materijala, odgovarajućih dimenzija i odgovarajuće nosivosti. Pravilnim odabirom smanjujemo mogućnost mehaničkih oštećenja kabela: oštećenja izolacije kabela, mehaničkih opterećenja (snijeg, vjetar), prisutnost vlage ili oštećenja uslijed prisutnosti glodavaca. Hermi kabelske police i ljestve zadovoljavaju i najzahtjevnije uvjete korištenja. Tehnički i vizualno su savršeni, što uz ostale komponente osigurava duži vijek trajanja fotonaponskog sustava.

Konstrukcijski sistemi – izdržljivi temelji svake elektrane

Osim sveobuhvatne zaštite solarnih elektrana, potrebno je postaviti i izdržljive temelje svake solarne elektrane, budući da je očekivani životni vijek solarnih elektrana također 30 i više godina. Konstrukcijski sistemi Hermi nude mnogobrojne mogućnosti za jednostavno i učinkovito postavljanje solarnih elektrana. Cijelu podkonstrukciju čine nosivi profili, pričvrsni nosači za sve vrste krovova i krovnih pokrova te spojni/konstrukcijski elementi koji su izrađeni od visokokvalitetnih materijala otpornih na koroziju. Hermi proizvodi odlikuju se iznimnom otpornošću na sve vremenske uvjete, mehanička opterećenja, prilagođavanje neravninama na krovovima i različitim krovnim pokrovima. Estetskom izvedbom proizvoda postiže se neupadljivost nosive konstrukcije vaše elektrane.

Naziv web-stranice

Kontakt

Hermi, d.o.o.

Obrež Zelinski 51

10380 Sv. I. Zelina

Hrvatska