Gromobranska i prenaponska zaštita solarnih elektrana

Gromobranska i prenaponska zaštita solarnih elektrana

Zbog sve većeg korištenja obnovljivih izvora energije, povećava se i broj solarnih elektrana. U većini slučajeva želja investitora je optimalno korištenje raspoloživog prostora i postizanje maksimalne učinkovitosti uz što manje troškove ulaganja i održavanja. Često se zaboravlja ili zanemaruje odgovarajuća zaštita od munje i prenapona!


Prilikom postavljanja solarnih elektrana na krovove postojećih zgrada, neophodno je poznavati postojeće instalacije na i u zgradi, kao i stanje i rad postojećih uzemljenja. Samo pravilnim pristupom sunčana elektrana može se zaštititi na način da je zajamčena nesmetana proizvodnja električne energije te da u slučaju izravnog ili neizravnog udara groma ne dođe do oštećenja ili prekida proizvodnje električne energije.

Vanjska gromobranska zaštita

Solarne elektrane često se nalaze na izloženim mjestima. U slučaju izravnog udara munje solarna elektrana je izložena cjelokupnoj struji munje koja teče kroz konstrukciju solarne elektrane, okvirima modula i priključene kabele. Uobičajena posljedica je uništenje modula i instalacije, a nije isključena ni mogućnost drugih mehaničkih oštećenja ili požara. Kod planiranja zaštite od munje općenito želimo implementirati izolirani vanjski sustav zaštite. Najbolju zaštitu pruža gromobranska instalacija koja je odvojena od solarne elektrane ili provodnih dijelova solarne elektrane. Odgovarajući sigurnosni razmak osigurava da u slučaju izravnog udara munje ne dođe do preskoka.


Unutarnja zaštita od munje

Dok je vanjska zaštita od groma namijenjena da udar groma odvede u zemlju, unutarnja zaštita štiti od induciranih napona u spojnim vodičima, porasta potencijala uzemljenja ili posljedica izravnih i neizravnih udara groma. Prenaponi su najčešći uzrok oštećenja električnih i elektroničkih uređaja, a u slučaju solarnih elektrana često uzrokuju uništenje bitnih dijelova elektrane, poput modula, invertera i upravljačkih sustava. Zaštita od prenapona mora biti planirana i izvedena prema normi EN 62305-4 koja definira zaštitu zone od udara groma. Za odgovarajuću zaštitu provodi se izjednačavanje potencijala na prijelazu instalacija iz jedne zone u drugu te se ugrađuje odgovarajući element za zaštitu od prenapona (SPD). Koji ćemo element prenaponske zaštite ugraditi ovisi o zonama (LPZ) između kojih prolaze instalacije. Dostupni su različiti  odvodnici prenapona LPZ za AC (izmjeničnu struju) zaštitu kruga i DC (istosmjernu struju) zaštitu kruga. Odgovarajuća zaštita mora se osigurati ugradnjom odgovarajućih odvodnika prenapona s obje strane.

Profesionalno projektiranje i montaža

Planiranje, pravilno dimenzioniranje i ugradnju gromobranske zaštite prepustite Hermi stručnjacima! Sama lokacija i instalacija solarne elektrane, a samim time i mogućnost provedbe odgovarajuće zaštite su od ključne važnosti. U mnogim slučajevima kvalitetna i pouzdana zaštita od udara groma nije izvediva ili je smanjena zbog neadekvatnog odabira mjesta postavljanja modula solarne elektrane ili zbog neuvažavanja potrebe zaštite od groma. Kod zaštite od udara groma potrebno je voditi računa i o materijalima same građevine, te građevinskim materijalima na koje je postavljena solarna elektrana. Moraju se odabrati odgovarajući i kvalitetni nosači, obujmice, vodiči, loveće palice i ostali elementi gromobrana Hermi. U zaštiti od prenapona odlučujuća je klasa zaštite i kvaliteta prenaponskih elemenata. Zbog relativno niske cijene u odnosu na cjelokupnu investiciju, ili zbog želje za uštedom, investitori često namjerno zanemaruju gromobransku i prenaponsku zaštitu manjih solarnih elektrana, unatoč tome što je obavezna! No kada udar groma uništi solarnu elektranu i instalacije u zgradi ili dođe do požara, najčešće je već kasno.

Naziv web-stranice

Kontakt

Hermi, d.o.o.

Obrež Zelinski 51

10380 Sv. I. Zelina

Hrvatska