Hermi na 24. proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru i na 61. sajmu DOM u Ljubljani

Hermi na 24. proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru i na 61. sajmu DOM u Ljubljani

U Hermiju ovogodišnju sajamsku sezonu započinjemo u Hrvatskoj na 24. proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru (24. Spring International Bjelovar Fair) i u Sloveniji na 61. sajmu DOM u Ljubljani. Na Bjelovarskom sajmu ćemo se predstaviti od 24. do 26. ožujka 2023. u paviljonu 8., a na sajmu DOM od 22. do 26. ožujka 2023. u Staklenoj dvorani C, u izložbenom prostoru 2A. Na oba sajma ističemo važnost zaštite imovine i osoba od udara groma.

Jeste li se već pobrinuli za zaštitu svoje solarne elektrane? Na oba sajma naši će Vam stručnjaci pružiti korisne i konkretne informacije o zaštiti Vašeg doma, elektrana i drugih objekata i uređaja od udara groma.

S povećanjem korištenja energije iz obnovljivih izvora sve se više postavljaju solarne elektrane – kako na manjim stambenim, tako i na većim poslovno-industrijskim objektima. Tendencija je povećati snagu svake elektrane i proizvesti što više električne energije. Investitori i vlasnici, u želji za povećanjem snage elektrane, često koriste sva raspoloživa mjesta za ugradnju fotonaponskih modula, a u želji da što bolje iskoriste raspoložive površine i investiciju učine što jeftinijom, često zaboravljaju pravila za izvođenje električnih instalacija i izjednačavanje potencijala.

Solarna elektrana namijenjena je proizvodnji električne energije uz pomoć sunca. Fotonaponski moduli u pravilu se postavljaju na izložena mjesta na krovovima zgrada, te su zbog svojeg položaja izloženi izravnom udaru groma. U slučaju izravnog udara munje solarna elektrana je izložena cjelokupnoj struji munje koja teče kroz strukturu solarne elektrane, okvire modula i priključnih kablova. Uobičajena posljedica u takvom slučaju je uništenje modula i instalacije, a nije isključena ni mogućnost drugih mehaničkih oštećenja ili požara.

Udar groma stvara visoke napone i velika električna i magnetska polja. Zbog galvanskih, induktivnih i kapacitivnih veza, u slučaju neizravnog udara munje, veliki inducirani naponi (struje) koje također mogu uzrokovati štetu solarnim energetskim sustavima.

Za ispravnu zaštitu potrebno je izvesti vanjsku i unutarnju zaštitu od munje. Ugradnja kvalitetne zaštite zahtijeva poznavanje postojećih instalacija na i u objektu, kao i poznavanje stanja i izvedbe uzemljenja. Samo pravilnim pristupom možemo adekvatno i kvalitetno zaštititi solarnu elektranu i osigurati nesmetanu proizvodnju električne energije.

Činjenica je da i izloženost i investicijska vrijednost same elektrane nisu zanemarivi čimbenici, pa je zaštita od munje, ne samo propisana propisima o zaštiti zgrada od udara groma, već ima i smisla.

Želimo Vam dobrodošlicu u posjeti na sajmove!

Naziv web-stranice

Kontakt

Hermi, d.o.o.

Obrež Zelinski 51

10380 Sv. I. Zelina

Hrvatska