Miran Rauter – dobitnik nagrade »Brončani celjski grb«

Miran Rauter – dobitnik nagrade »Brončani celjski grb«

Miran Rauter dobitnik je ovogodišnjeg priznanja "Brončani grb Celja". Grad Celje direktoru i vlasniku tvrtke Hermi dodijelio je prestižnu nagradu za uspješnu poslovnu karijeru, odgovoran odnos prema zaposlenicima, okolišu, poslovnim partnerima i klijentima te vođenje tvrtke prema najvišim etičkim standardima.

Tvrtka Hermi proizvodi i prodaje komponente za gromobransku i prenaponsku zaštitu, kabelske police i ljestve, kao i konstrukcijske sisteme za solarne elektrane. Raspolaže najmodernijim proizvodnim i poslovnim prostorom u Celju, tzv. knežev grad. Vlasnik i direktor tvrtke Miran Rauter ove je godine dobio posebno priznanje lokalne zajednice: „Brončani Celjski grb“.

Hermi je prije gotovo 40 godina osnovao Herman Rauter, a 2002. godine upravljanje tvrtkom preuzeo je njegov sin Miran Rauter. Sin je znanje naslijedio od oca, a kroz praksu u tvrtki stekao je tajne zanata, rada s ljudima i pronalaženja rješenja za različite situacije. Kako biti uporan, hrabar i kako se pribrati nakon padova na vlastitoj koži naučio je još u mladosti kada se profesionalno bavio alpskim skijanjem.

Mala obrtnička radionica eksponencijalno je rasla. Povećali su proizvodne kapacitete, dodali prodajne segmente i proizvode. U četiri desetljeća razvili su se u međunarodnu tvrtku sa 150 zaposlenih u zemlji i inozemstvu. Danas tvrtka ima podružnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Austriji. Lani su ostvarili više od 20 milijuna eura prihoda, nudeći više od 7500 proizvoda koji su rezultat vlastitog znanja i razvoja. U 2023. godini Slovenija je bila ključno tržište s 42% ukupne prodaje, a slijede je Hrvatska, Srbija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Rumunjska. Proizvodi se prodaju na više od 50 tržišta. Tvrtka Hermi u posljednje tri godine ima prosječan rast prodaje od 40%. Društvo je povećalo prodaju na inozemnom tržištu po prosječnoj godišnjoj stopi od 56%. U prosjeku je svake godine zapošljavao 20% više djelatnika. EBITDA (dobit prije kamata, poreza na dobit i amortizacije) rasla je godišnje u prosjeku za 44% u posljednje tri godine. Dodana vrijednost po zaposleniku rasla je u prosjeku 6% godišnje. Neto dobit je u prosjeku bila 50% veća svake godine, relativni dug bio je 1,8 puta EBITDA. Koeficijent kratkoročne likvidnosti iznosio je 2,90.


Miran Rauter vodi društveno odgovornu tvrtku prema najvišim etičkim standardima s ciljem postizanja zadovoljstva klijenata i zaposlenika. Nakon primitka nagrade Miran Rauter je izjavio: "Počašćen sam i dirnut primiti ovo priznanje koje dodjeljuje grad Celje na preporuku lokalnog poduzetništva. Iako nagrada nosi moje ime, čvrsto sam uvjeren da je ona dokaz zajedničkim naporima mojih predanih kolega. Desetljećima gradimo uspješnu priču tvrtke Hermi koju je prije gotovo 40 godina osnovao moj otac. „Brončani grb Celja“ ne označava samo poslovne uspjehe naše tvrtke, već i našu posvećenost dobrobiti zaposlenika i njihovih obitelji, kao i doprinos poduzetničkom i društvenom napretku lokalne zajednice. Dobro nam ide, a to se ogleda i u pozitivnoj reakciji lokalne zajednice. Hvala na povjerenju."

Kao obiteljska i društveno odgovorna tvrtka neprestano teže zadovoljstvu zaposlenika. Kroz različite aktivnosti potiču međusobnu suradnju, obrazovanje i osobni razvoj svakog pojedinca. Uvode najsuvremenije tehnologije s ciljem olakšavanja rada i povećanja učinkovitosti. Uz pomoć internih stručnjaka ili u suradnji s vanjskim izvođačima organiziraju različite edukacije za zaposlenike koje su vezane uz područja rada ili jačanje drugih vještina: komunikacija na radnom mjestu, timski rad, tečajevi stranih jezika i sl. Tjelesnu aktivnost potiču organiziranim vođenim vježbama i brojnim događanjima poput izleta, obiteljskih dana, piknika, sastanaka i team buildinga.

Novi proizvodni objekt u gospodarsko-poslovnoj zoni Trnovlje-jug u Celju omogućuje otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski razvoj lokalne zajednice. Velik broj vanjskih suradnika koji svojim proizvodima ili tehnološkim rješenjima doprinose rastu i razvoju dolazi iz lokalne zajednice. Kontinuirano ulažu u automatizaciju, robotizaciju i modernizaciju proizvodnog parka, ulažu u solarne elektrane, reciklažu. Koriste ekološki prihvatljive sirovine i drugim ekološki neutralnim aktivnostima doprinose održivom razvoju i budućnosti cijele lokalne zajednice.


Tvrtka Hermi također je poveznica između škola i industrije, odnosno poslovnog svijeta. Aktivno surađuje sa školama na svim razinama odgojno-obrazovnog procesa, provodi radionice za promociju deficitarnih zanimanja te potiče mlade kroz kadrovske stipendije i praksu. U školskoj godini 2023.-2024. tridesetak srednjoškolaca i studenata iz Slovenije prima kadrovsku stipendiju. Tvrtka također podržava mlade perspektivne sportaše. Već treću godinu zaredom dodjeljuje sportske stipendije. Ove školske godine ovu vrstu stipendije prima 7 sportaša. Na lokalnoj razini tvrtka surađuje s brojnim tvrtkama i različitim organizacijama.

Naziv web-stranice

Kontakt

Hermi, d.o.o.

Obrež Zelinski 51

10380 Sv. I. Zelina

Hrvatska